- English
- فارسی
تاثیر کشت خالص و مخلوط بر میزان پروتئین خام یونجه ( .Medicago sativa L) و بروموس تومنتلوس ( Bromus tomentellus Boiss) و برخی عناصر خاک
نشریۀ علمی پژوهشی مرتع، سال دهم/ شمارة دوم/ تابستان 1395 (143-135)
چکیده
به منظور بررسی تاثیر کشت خالص و مخلوط بر میزان پروتئین خـام یونجـه (Medicago sativa L) و برومـوس تومنتلـوس (Bromus tomentellus Boiss) و نیتروژن کل، فسفر و پتاسیم قابل جذب خاك، آزمایشی مزرعـه اي در قالـب فاکتوریـل و بـر پایه طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار انجام شد. تیمارها شامل کشت خالص و مخلوط، تراکم در سه سطح( 4ردیف بـا فاصـله 70 سانتیمتر)، متوسط ( 8ردیف با فاصله 30سانتیمتر) و زیاد ( 16ردیف با فاصله 14سانتیمتر) بودند. نتـایج نشـان داد کـه عملکرد پروتئین خام در کشت مخلوط نسبت به کشت خالص بروموس تومنتلوس افزایش داشت. همچنـین بـا افـزایش تـراکم، درصد پروتئین گیاه هم در کشت خالص و هم در کشت مخلوط کاهش یافت. کشت خالص یونجه و کشت مخلوط حاصـلخیزي خاك را افزایش داد که اهمیت بقولات علوفه اي در نگهداري کیفیت علوفه و حفظ حاصلخیزي خاك را تایید می نماید. با توجـه به نتایج این تحقیق، کشت مخلوط یونجه و بروموس تومنتلوس در بهار بـا تـراکم 8 تایی و فاصـله ردیـف 30 سـانتیمتري در دیم زارهاي کم بازده شهرستان فریدون شهر و مناطق مشابه پیشنهاد می شود.
واژههاي کلیدي: کشت خالص، کشت مخلوط، پروتئین خام، یونجه، بروموس تومنتلوس، نیتروژن کل، فسفر قابل جذب، پتاسیم قابل جذب